2 Mayıs 2005 Pazartesi

think greener



Yaşasın Kentler 2 ‘kentsel akupunktur’

Tarihi yarımadada yaşam kalitesini arttırmak için, kentin kimliğini belirleyen minare elemanlarının sembolik anlamlarının dışına çıkılarak değerlendirilmesi sonucunda bir dizi öneri-fikir geliştirildi.
İstanbul’un tarihi çekirdeğini oluşturan yarımada, dokusunda diğer bölgelere oranla çok daha sıklıkta cami (ve dolayısıyla minare) içermektedir. Bu planda ve siluette de açıkça seçilmektedir. Minarelerin eski işlevi, insan sesiyle okunan ezanın daha büyük kitle tarafından duyulabilmesini sağlamaktır. Günümüzde ise bu işlevine, gelişen teknoloji ile gerek kalmadığı dikkate alındı. Minarelerin yüksekliği ile kent kimliğinde sahip oldukları rol ve buna eklenen simgeledikleri güçlü dinsel etki minarelere ayrı bir önem katmaktadır. Bu potansiyelleri ile minarelerin kentsel dönüşümde nasıl etkili olabilecekleri düşünüldü.



Denemeler sonucunda mimari bir öğenin potansiyeli çeşitli uygulamalarla ortaya çıkarıldı ve kentsel düşünceyi ateşledi.

30 Mart 2005 Çarşamba

Liman Yukarı_“İstanbul’un Liman Bölgelerinin Dönüştürülmesi Sürecinde Alternatif Öneriler”

2006 yılının şubat ayında itü mimarlık 2. sınıf öğrencileri gürbey ve aykut'un İstanbul'un limanları üzerine düzenlenen bir fikir yarışmasına katılmaları golgi'nin kökenini oluşturur.

sistematik: limanın mevcut işleyişinin verimini just-in-time işletmecilik modeliyle verimini arttırmak_zamandan kazanarak kapasiteyi / verimi katlamak_önce: istiflenen konteynerler karmaşa yaratan alıcı trafiği_sonra: sıraya girmiş alıcılar ve düzenli konteyner trafiği_ticaretin alt kotu tamamen kullanması_mevcut durumdaki otobüs-minibüs işletmelerinin bir ara kata taşınması_insanın yeni oluşan üst kattaki işletim bina üniteleri arasında kendine yer bulması_gemiden vinç ile alınan konteynerleri üst robot kol ve alt yürüyen bantlar kullanarak kamyon, tır ve tren vagonlarına aktarmak_rıhtımdan kesit_yıllık toplam konteyner adedi x 1000_yasak bölgeler arasına sıkışmış yol mevcut durumda yaya barındırmazken liman bölgesinin üst platformunun oluşmasıyla üsküdar’ı haydarpaşa’ya bağlamak.